יש תומך – שירותי תמיכה בקבלת החלטות

עבור אנשים המתקשים לנהל את עניינם

יש תומך הוקמה על ידי יעל שירון ושלי אנג'ל בנובמבר 2016, בד בבד עם תיקון 18 לחוק 'הכשרות המשפטית והאפוטרופסות' שהביא עימו את הבשורה וההכרה בחלופות לאפוטרופסות קבלת החלטות נתמכת וייפוי כוח מתמשך.

בשני העשורים האחרונים, תוך כדי עבודה יומיומית עם אוכלוסיות מוחלשות של אנשים זקנים ואנשים עם מוגבלויות, נחשפנו לא פעם לעוולות ולניצול שנעשו ע"י אפוטרופוסים, שפעלו מתוך הצורך בהגנה על האדם המוגבל, תוך פגיעה בחירותו וברצונותיו. אי-הצדק זעק לפעולה. פגשנו אנשים שהיו להם חלומות, רצונות ושאיפות, שפעולת האפוטרופוס והחלטותיו עליהם, גרמו להם לאובדן התקווה. ההקשבה לאנשים, ראייתנו והכרותינו אותם, חידדה בנו את הצורך לפעול למען אנשים מוחלשים, להשמיע את קולם ולדאוג לכך שקולם ישמע ורצונם ימומש. יחד עם השינויים בחקיקה, אנו רואות עתיד יותר אופטימי ומאפשר זכות בחירה ואוטונומיה אישית, לאנשים שעד כה לא ניתנה להם זכות בסיסית זו.

החזון

'יש תומך' שמה לה למטרה להיות מובילה וחדשנית בתחום שירותי 'תמיכה בקבלת החלטות ' לפרט . אנשים שעד כה התמנה עבורם אפוטרופוס, בשל קושי לנהל את חייהם באופן עצמאי יזכו מעתה להיות אנשים חופשיים ולמצות את זכויותיהם. היקף תופעת מינוי אפוטרופסות על אנשים בישראל הוא מהגבוהים בעולם ואינו מידתי ביחס לאוכלוסייה. השינויים החשובים בחקיקה מכירים בכך שגם לאנשים עם מוגבלויות ואנשים זקנים ישנה זכות בחירה, הזכות לקבל החלטות על חייהם, ההבנה שייתכן ואנשים זקוקים לסיוע על מנת לקבל החלטות, אך לאו דווקא בדמות אפוטרופוס שההחלטות נתונות בידיו. אנו רואות את ערך כבוד האדם וחירותו כזכות יסוד בסיסית וחותרות לאפשר לאדם לממש את חייו על פי רצונו ודרכו.

מטרות ויעדים

ניהול, פיתוח ויישום שירותים מתקדמים של 'תמיכה בקבלת החלטות' תוך רגישות אנושית וכבוד לפרט ולרצונותיו.

הדרכה, יעוץ וליווי ארגונים ואנשי מקצוע בישום חלופות לאפוטרופסות ומעבר מגישה פטרנליסטית לגישה שוויונית של בחירה אישית.

  • הובלת שינוי עמדות בקרב אנשי מקצוע תוך היכרות עם השינויים החלים בחוק והצורך בשימוש בחלופות לאפוטרופסות ושימת דגש על מעבר מ'טובתו של אדם' ל'רצונו של אדם'.
  • שותפות בהפצת הבשורה של 'תמיכה בקבלת החלטות' בקרב אנשים עם מוגבלויות וזקנים ובני משפחתם. מדובר באנשים שעד כה התמנה להם אפוטרופוס.
  • שותפות בשינוי עמדות בקרב נותני שירותים לאנשים עם מוגבלויות ואנשים זקנים, שעד כה נתנו שירות בעיקר באמצעות האפוטרופוס ולא לאדם עצמו שהיה עבורם 'שקוף'.